La olor també és increïble, et transporta a una altra època. Els registres més antics situen aquest dolç a l'època medieval, en terres britàniques, servit a la cort de la reina Elisabeth. No obstant, el merenga no es va descobrir fins el segle XVII i no va ser fins el XIX, que es va incloure en el pastís de llimona.
Pels que em seguiu a través de AmbPassió, ja l'haureu vist publicat amb anterioritat però, tot i així, us ho penjo a la Cuina de Cloe, per tenir totes les receptes aplegades en un mateix bloc.
Aquesta recepta és una adaptació de diferents llibres: "Imprescindible" (llibre receptari de la Thermomix) i The Great British Book of Baking
Per la massa:
- 350 grs de farina
- 130grs de mantega freda (a trossets)
- 70 grs d'aigua
- 1 pessic de sal
- 1 cullerada sopera de sucre
- 1 ou batut
Per fer la massa, barregem la farina, el sucre i la sal en un bol. A continuació hi afegim la mantega i amassem amb les mans fins que tot quedi ben integrat. Afegim l'aigua i tornem a amassar. Posem la massa en una bossa de plàstic i la deixem reposar a la nevera durant 15 minuts.
Passat aquest temps, estirem la massa entre dues làmines de paper film transparent i la posem en un motlle de quixe prèviament untat amb mantega. Mullem el perfil del motlle amb aigua perquè la massa s'hi adhereixi bé. A continuació la tornem a desar al frigorífic durant 15 minuts més.
Transcorregut el temps, punxem la massa amb un ganivet o una forquilla, la pintem amb l'ou i al forn a 180ºC durant 15 minuts (penseu a escalfar el forn abans de posar-hi el motlle, perquè tingui temps d'arribar a la temperatura que necessitem).
Per el farcit de llimona:
- 3 llimones
- 40 grs de maizena
- 300 ml d'aigua
- 3 rovells d'ou
- 80 grs de sucre
- 50 grs de mantega
Per fer el farcit de llimona, rentem la llimona i rallem l'escorça sense arribar a la part més blanca o us donarà un gust amarg a la preparació. Exprimim les llimones i barregem el suc, la pela ratllada i la maizena en un bol. En una cassola escalfem l'aigua fins que comenci a bullir. Aleshores la retirem del foc i hi aboquem la barreja anterior i remenem bé perquè no es formin grumolls. Portem la barreja un altre cop a ebullició, fins que s'espessi bé. Quan torni a bullir la retirem del foc i afegim els rovells, el sucre i la mantega. Barregem bé fins que obtinguem una crema espesseta i homogènia.
Aboquem i estenem la crema sobre la massa ja fornejada.
Per el merenga:
- 4 clares d'ou
- 200 grs de sucre glass
- 1 pessic de sal
- 4 gotes de suc de llimona
Per fer el merenga, munteu les clares d'ou amb unes varilles elèctriques. Quan ja estiguin pràcticament muntades afegiu la sal i la llimona (també podeu substituir la llimona per la mateixa quantitat de vinagre). Torneu a muntar i de mica en mica aneu afegint el sucre.
També podeu posar tots els ingredients alhora i muntar el merenga. Us recomano posar el bol on bateu les clares dintre d'un altre amb aigua molt calenta (com al bany maria), així agafarà fermesa. I sobretot, truquet personal, tant la nata com les clares, sempre es munten molt millor en recipients d'acer inoxidable o vidre (rés de plàstic).
Aboqueu el merenga sobre la capa de crema de llimona i poseu el pastís al forn a 180ªC durant 20 minuts o fins que el merenga agafi un color torrat.
També podeu posar el merenga dins una màniga pastissera i decorar d'aquesta manera el vostre pastís.
Prepareu-vos una tassa de té amb llimona i transporteu-vos a l'Anglaterra del segle XIX.
BON PROFIT!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada